Analogen vs Digitale Hippies !

 

digibeet

Digitalisering grijpt steeds drastischer in de wereld waardoor ons leven snel veranderd. We printen lichaamsdelen, opereren via robots en behandelen PTSS met Virtual Reality. Zorgorganisaties zien dit ook gebeuren en proberen zichzelf te ‘digitaliseren’ door gadgets te testen en startups te ‘eten’. Hiermee hopen zorgorganisaties zichzelf te verjongen in een innovatieve digitale zorgorganisatie die de beste zorg kan leveren aan de patiënt van morgen!

But, are they betting on the right horse?

schermafbeelding-2017-01-29-om-20-54-23Waar ICT afdelingen vrolijk starten met allerlei digitalisering trajecten wordt het belangrijkste element van
vernieuwing structureel vergeten. Elke verandering is pas succesvol zodra mensen het omarmen. En laat het nu net zo zijn dat de meeste zorginstellingen nu niet echt bekend staan om hun innovatieve karakter. Het credo “zorginstellingen lopen 10 jaar achter op de rest van de wereld” geldt helaas voor de meeste instellingen nog steeds. Vaak hebben ze al wel wat ‘digitale hippies’ werken die ze naarstig naar voren schuiven om de ‘Analogen’ uit te leggen hoe ze moeten appen.

Wat ik bedoel met Analogen en Digitale hippies?

De Analogen

  • Ben jij het grootste deel van de dag bezig met Excel, Word of Powerpoint om te communiceren met collega’s?
  • Vergader je gemiddeld meer dan 4x per week met meerdere mensen in dat dodelijk muffe kantoor?
  • Worstel jij je ook elk dag weer door de mail-tsunami om iedereen ‘op tijd’ te beantwoorden?
  • Begrijp je de fun van social media niet, en vind je het tijdsverspilling om dit tijdens werktijd te gebruiken?

Als je 3 van de 4 met JA beantwoord val je waarschijnlijk onder de groep analogen. Al denk je misschien dat je al best digitaal bent, niets is minder waar…

schermafbeelding-2017-01-29-om-21-13-53Analogen zijn veelal geboren voor 1987 en dus opgegroeid in een wereld die nog niet volledig gedigitaliseerd was. Internet was er nog niet en de fax was je beste vriend in je eerste werkjaren. Vergaderen deed je fysiek bij elkaar en mensen werden beloond om de uren dat ze op kantoor zitten. Als iemand vroeg hoe het op werk ging, zei je standaard dat het druk was.

 

‘digitale immigranten’ spreken wel de taal, maar weten niet waar de klepel hangt.  

Digitale Hippies

  • Zijn sociale media gelijkwaardige manieren om contact te houden met vriend en collega?
  • Ben je in paniek als er geen wifi is omdat je hele organisatie zich op je smartphone bevindt?
  • Automatiseer je herhalende werkzaamheden om tijd vrij te te maken voor je werkelijke passie?
  • Ben je overtuigd dat voor elk probleem er een digitale oplossing is

Als je deze vragen met JA hebt beantwoord ben je een echte digitale hippie!

schermafbeelding-2017-01-29-om-21-18-37Digitale hippies zijn veelal geboren toen internet al gebruikt werd, waarbij ze niet anders weten dat dat je
alles via google kan opzoeken. Ze zien wifi als vanzelfsprekend net als water en zijn vrijwel de gehele dag online. Ze zijn gewend om via verschillende kanalen met mensen te communiceren en samen te werken. Ze zijn snel afgeleid op het werk en doen graag meerdere dingen tegelijkertijd via apps op hun smartphone. Ze hebben geen behoefte aan een vaste werkplek, zolang ze maar voorover gebogen naar hun laptop kunnen turen.

 

Digital connectors nodig!

Er zitten vele verschillen tussen de digitale hippies en analoge polderaars in hoe ze kijken naar de wereld. Deze verschillen zorgen er dikwijls voor dat binnen zorgorganisaties er spanningen ontstaan die vooruitgang dikwijls in de weg staan.  Digitale hippies prediken de oneindige mogelijkheden van de technologie, terwijl de Analogen druk typend proberen om hun werk op tijd af te krijgen. Deze kloof tussen mens en techniek verlamd je organisatie. Dit terwijl zorgorganisaties meer dan ooit voor de uitdaging staan om zichzelf opnieuw uit te vinden om aan te sluiten op de snel veranderende wereld. En daar heb je zowel de digitale hippies als de analoge polderaars voor nodig.

Wat we missen is de olie in de machinekamer om zorgorganisaties weer soepel en snel te laten draaien. Digital minded medewerkers die voelen waar de behoefte ligt bij analoge polderaars en dit kunnen vertalen naar simpele relevante oplossingen. Digital connectors die snappen hoe je mensen in beweging kan zetten en hier digitaal het beste op aan kan sluiten. Medewerkers die weten dat de combinatie van digital skills en de juiste cultuur je tot hogere resultaten brengt. Iemand die ervaring heeft met verandertrajecten en dit kan uitleggen aan de ‘we know best’ afdeling.

Hoeveel Digital connectors heb jij al in je organisatie werken?

 

Jethro Hardeman

 

Wil je Jethro uitnodigen voor een keynote bij jou bedrijf/ organisatie?
Neem dan contact op via onderstaand formulier!

 

3 thoughts on “Analogen vs Digitale Hippies !

  • Mooi artikel, het heeft inderdaad te maken in wat voor tijd je bent geboren en wat je stijl van leidinggeven is. Sta je niet open voor verandering en wil je graag alles bij het “oude” laten, dan wens ik diegene veel succes met het sturen van je eigen generatiegenoten. Geen digi-personeel is dodelijk voor de organisatie, omarm technologie en kijk wat voor prachtige aanvulling het is voor bewoners en (mantel)zorg. Het biedt kansen die we niet mogen laten liggen. Met vriendelijke groeten, Coen Verdouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *